Medimundi verdubbelt capaciteit en schenkt tienduizend mondmaskers aan Kom op tegen Kanker (Turnhout) | Gazet van Antwerpen

2022-03-21 01:44:06 By : Ms. Anna Meng

Medimundi schenkt tienduizend zelfgeproduceerde FFP2-mondmaskers en 5.000 euro aan jongeren met kanker via de stichting Kom op tegen Kanker. Om de actie te lanceren, bezochten viroloog Marc Van Ranst en gouverneur Cathy Berx de Turnhoutse fabriek. Het bedrijf verdubbelt intussen de capaciteit van vijf naar tien miljoen mondmaskers per jaar.

Drie maanden geleden belden we nog met David Germis, CEO van Medimundi. De coronacijfers namen een duik, mondmaskers waren op veel minder plaatsen verplicht. Ook de FFP2-versie, die volgens wetenschappelijke studies vijfenzeventig keer beter werken dan de standaard chirurgische mondmaskers en niet alleen anderen maar ook de drager beschermen, waren minder gegeerd. Medimundi wou andere markten aanboren, met FFP3-maskers van nog hogere kwaliteit.

Viroloog Marc Van Ranst was enthousiast over de schenking door Medimundi van tienduizend FFP2-maskers aan Kom op tegen Kanker, vertegenwoordigd door algemeen directeur Marc Michils.  — ©  Bert De Deken

Ondertussen is het mondmasker weer helemaal terug van nooit echt helemaal weg geweest, onder meer ‘dankzij’ de veel besmettelijkere Omikron-variant. “Momenteel hebben we een twintigtal medewerkers, waaronder drie ploegen in de productie”, vertelt Germis. “De komende weken plaatsen we een nieuwe machine. Zo verdubbelt onze capaciteit naar tien miljoen stuks per jaar en zelfs veertien miljoen als we in de weekends blijven produceren.”

Medimundi is een samenwerking tussen ontwerpers van Universiteit Antwerpen, machinebouwer Cloostermans en speelkaartenfabrikant Cartamundi. De eerste 100% Belgische FFP2-maskers waren zeer welkom in de zorg. “Al in de zomer van 2020 kreeg ik mails van ziekenhuizen, vaccinatiecentra en huisartsen omdat de vraag naar persoonlijke beschermingsmiddelen zo groot was”, vertelt gouverneur Cathy Berx (CD&V), die met plezier een halve dag vakantie opofferde voor het bezoek aan Medimundi. “De opluchting was groot toen Medimundi van start ging. Ik ben dan ook trots dat de enige FFP2-fabriek van België zich in de Kempen bevindt.”

Turnhout is voorlopig de enige Belgische plaats waar FFP2-mondmaskers geproduceerd worden. — © Bert De Deken

De capaciteitsproblemen zijn opgelost. Het FFP2-masker is vrij beschikbaar en kan een extra middel in de strijd tegen corona vormen. En de dubbele bescherming biedt nog voordelen. Deze eindejaarsperiode laat Medimundi zijn goed hart zien door onder de slogan ‘Optimaal beschermd het nieuwe jaar in’ tienduizend mondmaskers en 5.000 euro aan Kom op tegen Kanker te schenken. “We zijn ons ervan bewust dat mensen met kanker meer dan ooit behoefte hebben aan contact met hun dierbaren tijdens de feestdagen”, zegt Germis. “Toch gaan veel van hen in zelfisolement om het risico op besmetting te beperken. We hopen dat we met deze schenking een aantal patiënten veiliger het nieuwe jaar laten ingaan.”

Algemeen directeur Marc Michils van Kom op tegen Kanker nam de donatie met veel graagte aan. “Dankzij Medimundi kunnen we kankerpatiënten extra beschermen. We schakelen onze regio- en districtscoördinatoren en onze lotgenotengroepen in, zodat de maskers effectief bij de patiënt terechtkomen. Maar even belangrijk is de solidariteit van Medimundi. We roepen bedrijven dan ook op om hun maatschappelijke verantwoordelijkheid op te nemen en een goed doel te steunen.”

Viroloog Marc Van Ranst had niets dan lof voor het Turnhoutse streekproduct van Medimundi. “Een masker is niet zomaar een masker. Je voelt dat een FFP2 beter aansluit dan een chirurgisch. Zo bescherm je jezelf en andere mensen. Virologisch gezien kun je FFP2-maskers alleen maar verdedigen, ze zijn doeltreffender om de verspreiding van meer besmettelijke varianten zoals Omikron te voorkomen.”

Terwijl je dit leest, gaan onze journalisten verder voor het nieuws van dichtbij. Ze graven dieper in de actualiteit uit jouw buurt én tonen de impact van wereldgebeurtenissen op jouw leven.

Meld je eenvoudig aan en lees elke maand een plusartikel naar keuze gratis.

De Tochthond, een groep oud-scouts van Lille en sympathisanten, hield zondag aan de scoutslokalen …

In de Laakdalse woonzorgcampus Op Haanven heerste zondagnamiddag een gezellige drukte tijdens de …

Projectontwikkelaar Durabrik heeft een vergunning aangevraagd om de site van de vroegere …

De Herentalse filmliefhebbers achter Funkisfilms vertonen als eerstvolgende prent The Rider van …

De Molse volksdansgroep Klepperman vierde dit weekend haar 75ste verjaardag. Zo vond er in zaal …

Voor sportclubs die een digitaal scorebord willen, vormen de kosten vaak een struikelblok. …